LeefstijlCanvas

Inhoudsopgave

Startdatum:

15/03/2024

Type initiatief:

Leefstijlelement:

Ziektebeeld:

Doelgroep:

Geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?:

Ja

Domein/sector waarin dit initiatief wordt aangeboden:

Domein waarmee wordt samengewerkt:

N.v.t

Provincie:

Regio:

Beschikbaarheidsvorm:

Status initiatief:

Lopende of afgeronde onderzoeken:

Nee

Samenvatting van initiatief

Het LeefstijlCanvas biedt zorg- en welzijnsprofessionals een gestructureerd kader voor het begeleiden van een leefstijlverandering.

Een leefstijlverandering is geen rechtlijnig proces, maar bestaat uit verschillende puzzelstukjes die in elkaar moeten passen om een blijvende verandering te bewerkstelligen.
Deze puzzelstukjes omvatten:

– Bewustwording (‘Ik weet het’):
Het verkrijgen van inzicht in huidig leefstijlgedrag, hoe dit zich verhoudt tot leefstijlrichtlijnen en -adviezen, en het begrijpen van de relatie tussen leefstijlkeuzes en gezondheidsrisico’s.

– Intrinsieke motivatie (‘Ik wil het’):
Intrinsieke motivatie is essentieel voor blijvende leefstijlverandering. Het LeefstijlCanvas moedigt aan om een persoonlijke noodzaak te vinden voor verandering, die aansluit bij iemands identiteit en waarden. Het benadrukt het belang van de voordelen van verandering en helpt bij het afwegen van deze voordelen tegen de kosten.

Het opstellen van een plan (‘Ik maak een plan’):
Het maken van een goed plan is cruciaal om motivatie om te zetten in daadwerkelijk gedrag. Het opstellen van een plan met specifieke doelen (prestatiedoelen, gedragsdoelen en leerdoelen) en het formuleren van actieplannen, die helpen bij het ontwikkelen van nieuwe gewoontes.

Uitvoering (‘Ik doe het’):
Vertrouwen in eigen kunnen en het aanleren van vaardigheden zijn nodig om nieuw leefstijlgedrag daadwerkelijk uit te voeren. Het canvas ondersteunt bij het identificeren en overwinnen van praktische barrières en het omgaan met zowel de sociale als fysieke omgeving die invloed hebben op leefstijlkeuzes.

Volhouden (‘Ik blijf het doen’):
Het erkennen van terugval als een normaal onderdeel van het proces van leefstijlverandering. Het LeefstijlCanvas moedigt veerkracht aan door te leren van een uitglijder.

Bron:
Steenhuis, Ingrid, 2024. Ik ga het gewoon (niet) doen. Waarom leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is en hoe het wél kan. Uitgeverij Lanseloet.
Hierin vind je per onderdeel van het LeefstijlCanvas hulpmiddelen zoals invulbladen.

 

Doel initiatief

Het LeefstijlCanvas is een gestructureerd raamwerk dat is ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het begeleiden van cliënten/patiënten bij leefstijlverandering. Het is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de gezondheids-, medische en gedragswetenschappen en laat zien wat er allemaal nodig is voor een succesvolle, duurzame leefstijl- en dus gedragsverandering.

 

Wat zijn succesfactoren van dit initiatief?

Het LeefstijlCanvas is een gestructureerd raamwerk dat is ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het begeleiden van cliënten/patiënten bij leefstijlverandering. Het is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de gezondheids-, medische en gedragswetenschappen en laat zien wat er allemaal nodig is voor een succesvolle, duurzame leefstijl- en dus gedragsverandering.

Het LeefstijlCanvas maakt het voor professionals zo gemakkelijk mogelijk om evidence-based leefstijl- en gedragsverandering te begeleiden.

Het geeft een kapstok voor professionals en wordt gebruikt in opleidingen en scholingen over leefstijl- en gedragsverandering.

 

Wat zijn barrières van dit initiatief?

Het onderkennen van het belang van evidence-based gedragsverandering. Barrieres die professionals ervaren om in de praktijk met leefstijl- en gedragsverandering aan de slag te gaan, zoals financiering van leefstijlintiatieven in de zorg, onduidelijkheid over rolopvatting of het ontberen van kennis en competenties bij professionals om de stap van leefstijladvisering naar leefstijlbegeleiding te maken.

 

Wat is er nodig om dit initiatief te borgen en/of op te schalen?

– Ruimte voor leefstijlbegeleiding in de zorg
– Educatie over leefstijl- en dus gedragsverandering

 

Welke twee tips of geleerde lessen zou je andere (startende) initiatieven mee willen geven?

– Evidence-based werken, juist ook als het gaat om leefstijl- en gedragsverandering
– Kant en klare toepassingsmaterialen ontwikkelen zodat het de professional zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt

Organisaties en/of partners betrokken bij de ontwikkeling van het initiatief

Overige:

Prof.dr. Ingrid Steenhuis vanuit de VU en Brickhouse Academy

Organisaties en/of partners waarmee wordt samengewerkt

Overige:

Opleiders, Brickhouse Academy, LeefstijlCoach Academy

Contactgegevens

Contactpersoon:

Wil Overtoom

Functie binnen het initiatief:

Uitgever

Bron & bestanden

Nieuw toegevoegde praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum:

07-01-2025

Publicatiedatum:

06-01-2025

Regio: