Leefstijlzorgloket Erasmus MC

Inhoudsopgave

Startdatum:

01/05/2022

Type initiatief:

Leefstijlelement:

Ziektebeeld:

Doelgroep:

Geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?:

Ja

Domein/sector waarin dit initiatief wordt aangeboden:

Domein waarmee wordt samengewerkt:

Provincie:

Regio:

Beschikbaarheidsvorm:

Status initiatief:

Lopende of afgeronde onderzoeken:

Momenteel loopt er onderzoek naar de effecten van het leefstijlzorgloket op cardiometabole uitkomstmaten en kwaliteit van leven van de patiënt, 3 en 12 maanden na verwijzing via het leefstijlzorgloket.

Samenvatting van initiatief

Om leefstijl integraal onderdeel te maken van de zorg is het Erasmus MC koploper van het inrichten van een Leefstijlzorgloket. Medisch en verpleegkundig specialisten kunnen patiënten op indicatie verwijzen naar een Leefstijlzorgloket. Hier vindt een intakegesprek plaats, op basis waarvan de patiënt wordt doorverwezen naar een passende leefstijlinterventie of sociale hulp in de eigen omgeving (rekening houdend met het ziektebeeld van de patiënt). Parallel aan een behandeling voor de ziekte waarvoor hij of zij onder specialistische behandeling is, werkt de patiënt hiermee aan het voorkomen van verergering of herhaling én een verbeterde kwaliteit van leven, maatschappelijke (arbeids)participatie, gezondheid en vitaliteit. Vanuit het Erasmus MC is -deels in samenwerking ook met de NFU en het Partnerschap Overgewicht Nederland- in de afgelopen twee jaar veel hulp geboden aan andere ziekenhuizen om ook een Leefstijlzorgloket op te richten. Dit betekent een transformatie in het zorgsysteem. Een succesvolle transformatie vraagt om organisatie- en sector overstijgende samenwerking en toewijding en actie van alle betrokken stakeholders binnen onze samenleving.

 

Doel initiatief

Het doel is om patiënten te screenen op oorzaken overgewicht, leefstijlfactoren in kaart te brengen en naar aanleiding van de bevindingen patiënten toe te leiden naar passende leefstijlinterventie en sociale hulp in de eigen leefomgeving. Het leefstijlzorgloket draagt hiermee bij aan het bevorderen van een duurzame gedragsverandering bij de patiënt.

 

Wat zijn succesfactoren van dit initiatief?

In het leefstijlzorgloket wordt er naast begeleiding en toeleiding op het gebied van leefstijl ook aandacht geschonken aan medische factoren, bijvoorbeeld medicatiegebruik. Zo wordt er door een leefstijlarts gecontroleerd of patiënten (dure) medicatie gebruiken (met een gewicht verhogende bijwerking). De leefstijlarts kan hiermee advies geven over het verlagen van de dosis of het bieden van alternatieve medicatie. Zo is er een voorbeeld bekend van iemand die hartfalen had en extreem overgewicht. Na toeleiding naar een leefstijlinterventie via het leefstijlzorgloket had deze patiënt geen indicatie meer voor een hartoperatie of dure medicatie, waarmee de operatiekosten (€18.604) en medicatiekosten (€17.532/jaar) bespaard konden blijven.

 

Wat zijn barrières van dit initiatief?

Het vinden van een passende leefstijlinterventie of sociale ondersteuning is momenteel arbeidsintensief. Dit is een barrière bij het borgen en opschalen van het leefstijlzorgloket.

 

Wat is er nodig om dit initiatief te borgen en/of op te schalen?

Om dit initiatief te borgen en op te schalen is een regionaal (of zelfs landelijk) verwijsnetwerk wenselijk. Hiermee besparen leefstijlzorgcoördinatoren tijd en kan het intake-consult efficiënter worden ingezet. Daarnaast is ook structurele financiering nodig om het initiatief op structurele en lange termijn te kunnen borgen.

 

Welke twee tips of geleerde lessen zou je andere (startende) initiatieven mee willen geven?

Just get started!

Organisaties en/of partners betrokken bij de ontwikkeling van het initiatief

Zorgorganisaties:

Erasmus MC

Zorgverzekeraars:

VGZ

Organisaties en/of partners waarmee wordt samengewerkt

Zorgorganisaties:

Andere ziekenhuizen in Nederland met een leefstijlzorgloket of het idee om deze in te richten.

Zorgverzekeraars:

VGZ

Overige:

Koepelorganisatie Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, https://www.checkoorzakenovergewicht.nl/, https://www.partnerschapovergewicht.nl/knooppuntenkaart/, https://miguide.nl/, https://checkleefstijl.nl/

Contactgegevens

Contactpersoon:

Mariëtte Boon

Functie binnen het initiatief:

Leefstijlarts

Bron & bestanden

Nieuw toegevoegde praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum:

07-01-2025

Publicatiedatum:

06-01-2025

Regio: