Beslishulp Bewegen – na een grote operatie

Inhoudsopgave

Startdatum:

N.v.t.

Type initiatief:

Leefstijlelement:

Ziektebeeld:

Een grote operatie

Doelgroep:

Geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?:

Ja

Domein/sector waarin dit initiatief wordt aangeboden:

Domein waarmee wordt samengewerkt:

Provincie:

Regio:

Beschikbaarheidsvorm:

Status initiatief:

Lopende of afgeronde onderzoeken:

De Beslishulp Bewegen is onderdeel van ziekenhuisbrede implementatie van beweegmonitoring binnen het UMC Utrecht. Naast klinische beweegmonitoring willen we bij geplande operaties, beweegmonitoring al inzetten voor bv grote oncologische operatie en het gebruik doortrekken tot na ontslag. We doen onderzoek naar de verschillende patronen van beweeggedrag tijdens opname, om vroegtijdig complicaties te identificeren.

Samenvatting van initiatief

In het UMC Utrecht wordt beweegmonitoring ziekenhuisbreed uitgerold. Patiënten krijgen tijdens ziekenhuisopname en bij geplande opname vóór ziekenhuisopname een beweegsensor. Hierdoor kunnen zowel patiënten als zorgverleners zien hoeveel patiënten bewegen.

Deze beslishulp is bedoeld om patiënten en zorgverleners handvatten te geven hoeveel patiënten moeten bewegen na een grote operatie. De beslishulp is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek:

– Mijn patiënt beweegt elke dag 15 minuten meer > de patiënt werkt aan zijn haar herstel!
– Mijn patiënt gaat vooruit maar minder dan verwacht > de patiënt heeft risico op functieverlies
– Mijn patiënt gaat niet vooruit en beweegt minder dan 17 minuten per dag > er is een hoog risico op functieverlies

> Beweegt de patiënt plotseling steeds minder? > Er is mogelijk sprake van een complicatie.

 

Doel initiatief

Het doel is om onnodig functieverlies te voorkomen tijdens ziekenhuisopname. Door patiënten te stimuleren zo snel mogelijk weer in beweging te komen na een operatie en beweegdoelen te stellen, wordt het herstel bevorderd.

 

Wat zijn succesfactoren van dit initiatief?

Het geeft zorgverleners en patiënten een concreet handvat. Als de patiënt niet vooruitgaat en < 17 minuten beweegt, dan is dit een signaal dat er een multidisciplinaire aanpak nodig is. Gaat de patiënt dagelijks vooruit met 15 minuten per dag? Dan kan besproken worden of de patient eventueel naar huis kan. Beweegt de patiënt plotseling steeds minder? Dan is er mogelijk een complicatie en moet dit besproken worden met de arts of in het MDO. Het is dus letterlijk een beslishulp.

 

Wat zijn barrières van dit initiatief?

Deze beslishulp is vooral passend voor chirurgische afdelingen zoals de chirurgische oncologie of de cardio-thoracale chirurgie.

Voor de niet-chirurgische afdelingen hebben we een andere beslishulp ontwikkeld waarbij de afkappunten liggen op < 17 minuten (hoog risico op functie verlies) 17-40 minuten (matig risico op functieverlies) > 40 (de patiënt werkt aan zijn/haar herstel).

 

Wat is er nodig om dit initiatief te borgen en/of op te schalen?

In het UMC Utrecht wordt de beslishulp al op meerdere afdelingen ingezet in combinatie met beweegmonitoring. Door al te starten met beweegmonitoring voor de operatie, kunnen we de patiënt meer eigen regie geven ten aanzien van zijn/haar beweeggedrag én herstel. De patiënt krijgt inzicht in zijn/haar 'normale' beweeggedrag in de thuissituatie. Hierdoor wordt inzichtelijk waar de patiënt in en na de ziekenhuisopname weer naartoe moet werken. De patiënt komt sneller in beweging en versneld zijn/haar herstel.

 

Welke twee tips of geleerde lessen zou je andere (startende) initiatieven mee willen geven?

Concrete handvatten als dit helpen om onnodige inactiviteit en daarmee functieverlies tijdens ziekenhuisopname tegen te gaan. Vaak weten patiënten zelf niet goed wat er mag en kan. Concrete doelen helpen de patiënt om snel weer in beweging te komen en het herstel te bevorderen.

Ook voor zorgverleners helpen concrete handvatten. In de zorg zijn we erg gewend te denken in termen 'als dit, dan dat'. Dus 'als mijn patiënt <17 minuten per dag beweegt en niet vooruitgaat, dan moet ik de fysio en/of de arts inschakelen'.

Organisaties en/of partners betrokken bij de ontwikkeling van het initiatief

Zorgorganisaties:

UMC Utrecht

Organisaties en/of partners waarmee wordt samengewerkt

Contactgegevens

Contactpersoon:

Petra Bor

Functie binnen het initiatief:

Projectleider

Bron & bestanden

Nieuw toegevoegde praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum:

07-01-2025

Publicatiedatum:

06-01-2025

Regio: